PROJECTEN


Noorderwind

'Samen bouwen aan de circulaire samenleving'

 

Heb je ooit een idee gehad, waarvan je dacht: dit zou de wereld beter kunnen maken?

 

Wij zijn Noorderwind een collectief van ervaren ondernemers. En wij helpen individuen en organisaties met duurzame ideeën om snel en efficiënt businesscases te ontwikkelen, te testen en op te schalen tot een product en bijbehorende duurzame onderneming die echt impact op de wereld heeft.

 

Hoe we dit doen? Door onze tijd, expertise en ons netwerk te investeren in: startups, innovatie projecten voor organisaties en door onze inzichten en methodes te delen in onze academy.

 

Zie ons als de wind in de rug van initiatiefnemers die het verschil willen gaan maken!

 

(Startup)coaching, projectmanagement, businesscase ontwikkeling, circulaire economie, biodiversiteit & food, design thinking, duurzaam ondernemerschap, validatie trajecten en business model canvas.

 


Natuurgoed Ziedewij - Projectmanagement

 

In 10 hectare polder realiseert Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht een belevingsgebied om te wonen en recreëren. Er komen duurzame woningen, een restaurant, vakantieverblijven en een voedselbos.

 

Binnen mijn rol ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het concept en de businesscase. Daarnaast doe ik de productie van Treefest. 

 

Op zaterdag 2 november 2019 organiseerde Ziedewij samen met de Pollinators het Treefest. Een dag vol  workshops, kunst, muziek en het planten van 1500 bomen!


Energy Floors - Business Developer

Ruim 10 jaar geleden introduceerde Energy Floors als eerste een duurzame dansvloer in een club in Rotterdam. Sinds kort is de propositie uitgebreid met 'The Walker'.  Een permanente en interactieve vloer voor de publieke ruimte. 

 

Voor schoolpleinen heeft Energy Floors 'The Gamer' ontwikkeld als interactieve vloer. 

 

Mijn werkzaamheden bestaan uit het in de markt zetten en verder ontwikkelen van de propositie van 'The Walker'.

 

'Get on it'!


Fawaka Ondernemersschool Rotterdam - Kwartiermaker

'Van de jongste generatie Rotterdammers moeten we het hebben'

 

Als kwartiermaker was ik verantwoordelijk voor het starten van de Fawaka Ondernemersschool in Rotterdam. Ik vormde een netwerk, zocht docenten, deed aan acquisitie en werkte aan de businesscase. Met als doel ieder kind in Rotterdam kennis te laten maken met duurzaamheid en ondernemen. 

 

De Fawaka Ondernemersschool heeft zich al bewezen in andere steden. Basisschool kinderen leren ondernemen met oog voor de wereld en de mensen met wie ze die delen (duurzaam ondernemen dus). Ondernemen is een geweldige manier om te leren doorzetten, beslissen, aanpakken en aanpassen. Een mooie manier om een duurzamere samenleving te maken, omdat het niet alleen over praten maar ook over doen gaat.

 

De Fawaka programma's hebben een voor kinderen herkenbaar thema. Zo zijn er bijvoorbeeld programma's zoals: choco, mode, upcycle en robo.


Urban Mining - 'Startup in Residence' - Business Developer

 

Met Urban Mining deed ik mee in het 'startup in residence' programma in Impact City Den Haag. Ik was binnen deze opdracht verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de business case op diverse vlakken. Er wordt binnen het programma gebruik gemaakt van de Lean startup methode. We werken samen met de gemeente en testen onze ideeën in de stad.

 

Wat is Urban Mining?

Koper, lood, nikkel, zink, zilver, goud en platina. In de komende jaren is hier nog veel van nodig. Maar waar haal je het vandaan als ons continent nauwelijks eigen mijnen heeft en veel buitenlandse mijnen uitgeput raken?

 

Het is aanwezig waar je het niet direct verwacht: verstopt in het afval dat onze steden produceren. In verlaten gebouwen, afgedankte computers, koelkasten, smartphones ect.

 

Urban Mining zamelt deze defecte elektronische apparaten in (alles met een stekker of batterij) en geeft er een vergoeding voor. De apparaten worden uit elkaar gehaald door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en de metalen en grondstoffen worden eruit gewonnen. Van deze grondstoffen worden weer mooie nieuwe producten gemaakt. 


Startup - 'Manatee Seaweed'

Foto: Manatee
Foto: Manatee

Met drie gedreven pioniers hebben we gewerkt aan een proefproject voor een zeewierboerderij, dit vloeide voort uit de cursus Aquacultuur aan de Hogeschool Zeeland. 

 
Het project had als missie om zeewier de komende jaren een vaste plek te geven in de schijf van vijf. We onderzochten de kansen en ontwikkelde de businesscase voor een open source boerderij.

 

Waarom zeewier? Zeewier heeft een paar unieke eigenschappen:

  • Gebruikt alleen zonlicht en voedingsstoffen uit zeewater (inclusief reststromen uit de landbouw), zonder pesticiden of meststoffen;
  • Heeft mogelijk hogere gewasopbrengsten dan de landbouw, zonder gebruik van schaarse landbouwgrond of zoet water;
  • Kan lokaal, het hele jaar door, binnen natuurlijke ecosystemen gekweekt worden;
  • Bevat gemiddeld meer vitamines, mineralen en sporenelementen dan landgroenten, en is een bron van plantaardige eiwitten.

Diners in het landschap 'Natuurgoed Ziedewij' - Productie

Bij Natuurgoed Ziedewij wordt een plek gecreëerd waar natuur en voedselproductie samengaan in een beleefbaar landschap en voedselbos.

 

Van 29 september tot en met 6 oktober organiseerde en produceerde ik samen met het Ziedewij team diverse workshops, lezingen en twee landschapsdiners. Tijdens de diners maakte onze gasten een reis door de seizoenen en langs verschillende plekken op het landgoed. De ingrediënten kwamen veelal van het landgoed of uit de directe omgeving. 

 


Circulaire catering - 'BlueCity' - circulair project

Binnen BlueCity ontwikkelde ik een circulaire catering. Ik stelde hier een manifest voor op en ging gewoonweg aan de slag. Maar wat is circulaire catering nou eigenlijk?

 

Allereerst zorgde ik voor een gedegen bewustwording; ‘voor elke kilo voedsel kun je 1,3 liter benzine door de gootsteen spoelen’ aldus het  manifest. Daarna legde ik een aantal basisprincipes vast die als rode draad diende binnen de catering:

  • Werken met wat lokaal voorhanden is en respect voor de seizoenen.
  • Vegetarische gerechten met o.a. algen en insecten.
  • Afval weer gebruiken als grondstof of liever nog helemaal geen afval
  • Reststromen inzetten als ingrediënt. De lokale bierbrouwer in het pand heeft na het brouwproces bierbostel over, hier maakten wij koekjes, snacks en brood van.
  • Zo weinig mogelijk voedselverspilling.


Circulaire events - 'BlueCity' - Business Case Ontwikkeling

Als Circulair Event Manager bestonden mijn werkzaamheden uit acquisitie, marketing en strategie, conceptontwikkeling en stelde ik een team samen. Daarnaast voerde ik diverse onderzoeken en projecten uit, zette ik een circulaire catering op en werkte ik aan ‘zero waste events’. Met het BlueCity bouwteam renoveerde ik de eventruimtes en richtte deze circulair in. Voor de nodige investeringen van het concept stelde ik jaarplannen en begrotingen op. En opereerde tussen diverse stakeholders, het bestuur en de klanten.

 

Waar ik bij de start nog met wat frisdrankflessen en een huis tuin en keuken waterkoker de eerste groepen ontving, echt pionieren dus, organiseerde ik met mijn team twee jaar later professionele events tot 1500 personen. Die naast winstgevend ook nog is duurzaam zijn! 

 



 

M: info@gydovanderwal.nl

T: +31 6 184 76 905

 

KVK: 72420405

BTW: NL135672521B02